MOCS VERDS, MOCS CLARS I COM TRACTAR-LOS

MOCS VERDS, MOCS CLARS I COM TRACTAR-LOS

“Porta tot l’hivern amb mocs” podria ser la frase mes repetida a la consulta del pediatra. Al nas dels infants, els mocs hi viuen de manera mes o menys permanent d’octubre a març.

Els mocs molesten, preocupen i sovint son motiu de consulta a urgències. “I pels mocs, no em dones res?” 

Per conèixer-los una miqueta millor, avui a pediatria km.0 sabrem com es formen, quina funció tenen i com tractar-los.

El moc és una substància viscosa que es forma a diferents aparells del nostre cos: respiratori, intestinal, genital…etc. A les vies respiratòries el moc es produeix de manera permanent, en petites quantitats per mantenir la humitat de la via aèria i també complint una funció de defensa. El moc està format per aigua (en un 95%), enzims (alguns deriven del ferro i això els hi dona un color verdós) i cèl·lules sanguínies principalment de defensa (glòbuls blancs)

El moc no és més que la primera línia de defensa del nostre cos contra els invasors: En entrar un element estrany al sistema respiratori (virus, bacteri, gra de pol·len…), la producció de moc augmenta. Alhora s’activen altres sistemes de defensa (la tos, els esternuts) per intentar foragitar l’invasor. Si la infecció persisteix, i el virus es comença a reproduir, la producció de moc també persisteix. Poc a poc, si tot va bé, aquest moc amb aquests enzims i cèl·lules defensores, anirà arrossegant i eliminant el microorganisme.

Moc verd, moc clar, el color importa?

El color del moc depèn de moltes coses: del percentatge d’aigua (generalment al matí, al ser més concentrat, serà mes verd) i  de la quantitat de cèl·lules o enzims que conté (que pot variar segons si és el principi o al final de la infecció) entre altres.

Però està demostrat que el color del moc no depèn de si la infecció és vírica o bacteriana. Fins i tot pot ser verd quan es tracta només d’un procés al·lèrgic.

Així que no, moc verd no és sinònim de necessitar antibiòtic!

Mes del 90% de les infeccions que cursen amb mucositat nasal son virus, i com explicàvem en l’últim post: els virus no es curen amb antibiòtics.

Aleshores què podem fer?

Tot i que els mocs son un mecanisme de defensa, no negarem que son realment molestos. Impedeixen menjar, dormir, i respirar amb normalitat. Alguna cosa haurem de fer, no?

La millor opció sens dubte son els rentats amb sèrum fisiològic. En funció de l’edat aplicarem el sèrum amb monodosis (menors de 3 mesos) o amb una xeringa (> 3 mesos). L’ús de l’aspirador té una utilitat més limitada: tot i que pot resultar útil quan hi ha molta acumulació de moc, també resulta bastant desagradable pel nen i pot provocar petites ferides.

mocs serum fisiologic
Sérum fisiològic en monodosis o en xeringa

També s’ha demostrat útil la ingesta de begudes calentes (principalment infusions o caldo de pollastre) i de manera més discreta, la humidificació de l’ambient.

L’ús de mucolítics no està indicat en nens menors de 6 anys. Primer, perquè no s’ha demostrat que serveixin per res, i segon, perquè si que s’ha demostrat que poden tenir efectes secundaris indesitjats.

En nens entre 6 i 12 anys es poden utilitzar alguns mucolítics sobretot d’us local (tipus esprai nasal) en situacions molt concretes, i en majors de 12 anys si que és correcte l’us de mucolítics, de manera similar als pacients adults.

Naturalment en aquest blog parlem de recomanacions generals i pot haver-hi casos concrets en que el pediatra prescrigui un mucolític. Però si el vostre pediatra no us ha receptat res pels mocs, ho ha fet bé, seguit les recomanacions de les principals societats de pediatria europees i americanes. Per exemple, aquí teniu les recomanacions sobre el tema de l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària.

I perquè no li “baixi al pit”?

Els mocs no tenen vida pròpia i per tant no passegen lliurement per les vies respiratòries baixant al pit i pujant al nas. És una manera de parlar que fins i tot els pediatres utilitzem a vegades però que té molt poc a veure amb la realitat.

El que passa amb els nens es que a vegades, el mateix virus que ha envaït les vies respiratòries altes, aconsegueix saltar-se la primera línia de defensa (els mocs!) i arribar fins a les vies respiratòries baixes (els bronquis i bronquiols) provocant una infecció a aquest nivell. No és que pròpiament el moc que tenia al nas ara el tingui al pulmó, sinó que per l’acció del virus sobre les cèl·lules bronquials, els bronquis s’inflamen, disminueixen de calibre i costa més de passar l’aire. És el que coneixem com a bronquiolitis, i és un quadre que pot arribar a ser greu sobretot en lactants.

I sabeu quin medicament s’ha demostrat més eficaç per prevenir l’aparició de bronquiolitis?

Cap. Les dues úniques mesures que s’han demostrat eficaces per la prevenció de la bronquiolitis son: els rentats amb sèrum fisiològic i la lactància materna.

En resum, els mocs son un mecanisme de defensa. És normal tenir mocs i la majoria de vegades son causa d’una infecció vírica que es curarà sola. Eliminar els mocs amb medicaments no només no elimina el problema sinó que pot tenir efectes indesitjats. I finalment, recordeu que la lactància materna i els rentats amb sèrum juguen un paper clau en la prevenció de la bronquiolitis!

Moltes gràcies per seguir-me. Si aquest article t’ha resultat útil, comparteix!

Articles relacionats: Segur que no necessita antibiòtic; Per les otitis, sempre antibiòtics?, Malalties i escola: quants dies s’ha de quedar a casa, La febre, un enginy de la naturalesa

 

Bibliografia:

  • Diane E Pappas, MD, JD The common cold in children: Mangement and prevention In: Uptodate. Section Editor: Morven S. Edwards MD. Deputy Editor: Mary M Torchia, MD (Accessed on Nov 2017)
  • Ramón Ugarte Antitusígenos y Mucolíticos
    Asociación Vasca de Pediatría de Atención Primaria. Euskal Herriko Lehen Mailako Pediatria Elkartea Vitoria-Gasteiz, 17 de noviembre de 2012.
  • A.E. Shefrin,R.D. Goldman. Use of over-the-counter cough and cold medications in children. Can Fam Physician, 55 (2009), pp. 1081-1083
  • U.K. Department of Health, Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency. Better medicines for children’s coughs and colds. 2009 Feb 28. Disponible en: www.mhra.gov.uk/NewsCentre/Pressreleases/CON038902
  • J.M. Sharfstein,M. North,J.R. Serwint. Over the counter but no longer under the radar – Pediatric cough and cold medications. N Engl J Med, 357 (2007), pp. 2321-2324 http://dx.doi.org/10.1056/NEJMp0707400 Medline
  • Health Canada. Cough and cold medicines for children. Ottawa, ONHealth Canada. 2008. [Fecha de acceso 27 oct 2012]. Disponible en www.hc-sc.gc.ca/ahc-asc/media/advisoriesavis/_2008/2008_184info1- eng.php
  • Afssaps (2010) Médicaments mucolytiques, mucofluidifiants et HélicidineH : contreindication chez l’enfant de moins de deux ans – Communiqué. Available: http:// www.afssaps.fr/Infos-de- securite/Communiques-Points-presse/Medicamentsmucolytiques-mucofluidifiants-et-Helicidine-R-contre- indication-chez-lenfant-de-moins-de-deux-ans-Communique. Acceso 5 de noviembre de 2012.
  • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. Decálogo de la Tos.. http://aepap.org/sites/default/files/decalogotos.pdf. Acceso noviembre de 2017.

One thought on “MOCS VERDS, MOCS CLARS I COM TRACTAR-LOS

  1. Mariona , que en penses de fer clapping quan el nen té molt de moc,podria millorar el seu estat…… o no . M’agrada molt el teu blog.
    Felicitats. Es una gran ajuda per tots els pares i també per els professionals Moltes gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *