LA FEBRE, UN ENGINY DE LA NATURALESA

LA FEBRE, UN ENGINY DE LA NATURALESA

La febre és un dels motius de consulta més freqüent a urgències. Sovint es tracta de febre de curta evolució, sense focus aparent, i que a vegades genera una gran ansietat als cuidadors de l’infant. “M’han trucat de l’escola bressol que tenia febre, i l’he portat de seguida a urgències”. És natural preocupar-se, però…és sempre dolent tenir febre?

La temperatura normal del cos humà és al voltant de 37 ºC, variant segons l’edat (els nens més petits tendeixen a tenir una temperatura corporal més elevada) i segons el moment del dia (cap al vespre la temperatura també puja). Aquesta temperatura canvia també segons el nivell d’activitat física i en les dones també segons el moment del cicle menstrual en que es trobin.

La temperatura del cos és regulada per l’hipotàlam, i en certes situacions, com per exemple una infecció, aquest centre regulador de la temperatura pot elevar el seu termostat, fent elevar aixi la temperatura corporal i provocant el que anomenem febre.(1)

Actualment es considera febre un augment de la temperatura corporal per sobre de 38ºC rectals (que equival a 37,5ºC axilars), això ho sabem gairebé tots els que som pares però…us heu preguntat per què  s’eleva la temperatura corporal?

En detectar una infecció, un tipus de leucocits (cèl·lules blanques, pels qui de petits miraveu “el cuerpo humano”) comença a secretar unes mol·lècules anomenades citoquines, que a través de la sang arriben al centre regulador de la temperatura de l’hipotàlam i donen la senyal per elevar el termostat. Diversos experiments(2)(3) han demostrat que aquesta elevació de la temperatura a tot el cos dificulta la supervivencia dels microorganismes invasors, que estan acostumats a viure i reproduir-se a 37ºC.

Avui en dia la febre ens fa por, pero no sempre ha estat així.(4) A l’antiga Grècia, incloent Hipocrates, la febre es considerava un signe beneficiòs durant la infecció. El segle XVII, el metge Thomas Sydenham va escriure: “La febre es un enginy de la natura per eliminar l’enemic en el seu propi camp de batalla”. No va ser fins al voltant de 1800 que el metge alemany Liebermeister va començar a parlar dels efectes negatius de la febre, i es va començar a investigar en medicaments per disminuir la temperatura.

Segons uns estudis realitzats als anys 90, els pacients que combaten enèrgicament la febre amb antitèrmics poden produir menys defenses contra la infecció i presenten una duració de la infecció discretament major.(5)(6)

Com a dada curiosa i sorprenent, hi ha estudis que suggereixen que la febre durant els primers anys de vida pot disminuir el risc d’al·lèrgies més endavant.(7)

Veiem doncs que la febre és un dels mecanismes de defensa natural del nostre cos, tot i que afortunadament, no és l’únic. Quan nosaltres administrem antitèrmics el que fem és baixar novament la temperatura del centre regulador de l’hipotàlam. Més confortable per nosaltres, però també pels microorganismes.

Algunes teories antropològiques suggereixen que la febre va salvar els nostres avantpassats d’algunes infeccions greus, i que la selecció natural va afavorir la reproducció d’aquells individus que disposaven d’aquest eficaç sistema de defensa.(8) Pero tal com solem dir, avui en dia no vivim a la prehistoria, i existeixen afortunadament altres maneres de combatre les infeccions.

Aleshores, no cal baixar mai la febre?

La febre en si no es dolenta, pero resulta molesta pel qui la pateix, a més de causar pèrdua de líquids i energia i contribuir a la deshidratació. La febre també incrementa el que anomenem la despesa metabólica (en paraules simples, l’energia que gasta el cos). En nens sans aixo no representa cap problema, pero si que ho pot ser per pacients amb malalties de base com per exemple cardiopaties o malalties pulmonars.

A la vista d’aquestes dades és fàcil entendre que cal baixar la febre amb antitèrmics si el nen es troba molest, inquiet o molt apagat, pero que no cal obsessionar-se per mantenir-lo sempre a 37ºC. La decisió és senzilla: El nen té febre pero està jugant i tranquil, menja bé i manté bon estat general,  aleshores no cal donar antitèrmic ni còrrer a urgències. Una bona opció és solicitar una cita pel pediatra en els pròxims dies per tal d’esbrinar la causa de la febre.

Algunes persones pensen que la febre alta és sempre sinònim d’una infecció greu, pero el número que ens marca el termòmetre en general no és un criteri fiable per distingir infeccions greus de lleus. Si que hi ha altres coses, que poden acompanyar la febre, que ens han de fer saltar les alarmes i per les que cal consultar a un servei d’urgències. Podeu trobar-les ben explicades aqui.  També és important recordar que en els nens molt petits (menors de 3 mesos) que encara tenen el sistema immunitari molt immadur, si detectem qualsevol temperatura superior a 37,5ºC (axilar) cal acudir a urgències, perquè en ells la febre pot ser el primer signe d’una infecció greu que cal tractar.

Fins i tot en els nens amb antecedents de convulsions febrils, no s’ha demostrat que administrar antitèrmics de manera continua i sistemàtica redueixi el risc de convulsions.(9) 

Pel que fa l’us d’antitèrmics, els més utilitzats al nostre medi son l’ibuprofè i el paracetamol. Actualment es desaconsella l’us d’aspirina en nens per la seva associació amb el síndrome de Reye, i també està desaconsellada l’alternància d’antitèrmics(10)(11) (alternar cada 4 hores Dalsy i Apiretal) ja que pot augmentar el risc d’intoxicació i d’efectes indesitjats. Es recomana utilitzar-ne principalment un i l’altre únicament en cas que no es controlin els símptomes amb el primer.

Resumint, la febre és un símptoma, no una malaltia. Fent baixar la febre no matarem el microorganisme que la causa, la infecció seguirà allà, i serà en tot cas el totpoderòs sistema immunitari (o els antibiòtics, si els necessita) qui acabarà vencent la batalla. Tenir febre indica que el sistema immunitari funciona, que el nostre cos està lluitant.(13) La duració i freqüència de la febre també ens serveix per saber si la infecció s’està resolent o si per contra és necessari fer mes proves i/o administrar per exemple antibiòtics.

Finalment, m’agradaria aclarir que l’objectiu d’aquest article no és vanalitzar la febre ni desaconsellar l’ús d’antitèrmics, sino promoure’n un ús responsable i conèixer una mica més la febre per saber quina funció fa i quan cal acudir a urgències. Us deixo alguns conceptes bàsics sobre la febre que espero que us resultin d’utilitat. També podeu consultar el decàleg de la febre de la AEPAP aqui.

Conceptes bàsics sobre la febre: 

  • La febre és un mecanisme de defensa. L’augment de la temperatura del cos dificulta la reproducció i supervivencia d’alguns microorganismes.
  • És necessari i correcte tractar la febre quan aquesta produeix malestar, pero podem esperar si el nen manté bon estat general. Aixi mateix no és necessari administrar antitèrmic abans que tingui febre, ni despertar el nen a la nit per donar-li.
  • La febre és un indicador d’infecció. En els nens la majoria d’infeccions son víriques i es resoldran espontaneament, pero si la febre dura més de 4-5 dies, encara que el nen es trobi bé, cal consultar al pediatra.
  • Un infant menor de 3 mesos que té febre ha d’acudir sempre al pediatra, sigui quina sigui la seva duració i temperatura. En aquest casos la febre pot ser el primer signe d’una infecció greu.
  • En els majors de 3 mesos, les primeres 48 hores de febre, cal fixar-nos en el seu estat general. Si un nen té febre pero manté el seu estat general habitual, podem esperar. La febre per si sola no és un bon predictor de malaltia greu. Si que ho son per exemple la irritabilitat excessiva o la rigidesa de nuca.
  • Els antitèrmics baixen la temperatura entre 1 i 1,5ºC i inicien el seu efecte entre els 30 i 60 minuts de febre. No podem esperar que si el nen està a 39ºC al cap de 10 minuts de prendre el Dalsy estigui a 37ºC
  • En les últimes revisions, no s’indica l’alternancia d’antitèrmics de manera sistemàtica, ja que poden provocar augment de toxicitat i possibilitat de mala dosificació. És millor utilitzar un antitèrmic i l’altre unicament en cas de rescat.
  • En cas de dubte, consulteu sempre el vostre pediatra.

 

Si aquest article t’ha resultat útil, comparteix-lo! Moltes gràcies per llegir-me!

Bibliografia: 

  1. Mark A Ward. Fever in infants and children: Pathophysiology and management. In: UpToDate, Morven S. Edwards, MD (Ed), UpToDate, Waltham, MA. (Accessed on Feb 2017.).
  2. Dixon G, Booth C, Price E, et al. Fever as nature’s engine, Part of beneficial host response? BMJ 2010; 340:c450
  3. Fowler AW. A/ H1N1 flu pandemic. Fever as nature’s engine? BMJ 2009; 339:b3874.
  4. Kluger MJ, Kozak W, Conn CA, et al. The adaptive value of fever. Infect Dis Clin North Am 1996; 10:1.
  5. Graham NH,  Burrell CJ,  Douglas RM,  et al . Adverse effects of aspirin, acetaminophen, and ibuprofen on immune function, viral shedding and clinical status in rhinovirus-infected volunteers. Infect Dis 1990;162:1277–82.
  6. Doran TF,  Angelis CD,  Baumgarder RA,  et al . Acetaminophen: more harm than good in chickenpox? J Pediatr1989;114:1045–83.
  7. Williams LK, Peterson EL, Ownby DR, et al. The relationship between early fever and allergic sensitization at age 6 to 7 years. J.Allergy Clin Immunol 2004; 113:291-6
  8. Randolph M. Nesse, M.D., George C.Williams, PH.D Why we get sick. Ed. Vintage, 1994.
  9. El-Radhi AS,  Barry W . Do antipyretics prevent febrile convulsions? Arch Dis Child 2003;88:641–2
  10. Mayoral CE,  Marino RV,  Rosenfeld W,  et al . Alternating antipyretics: is this an alternative? Pediatrics 2000;105:1009–12
  11. Erlewyn-Lajeunesse MDS,  Coppins K,  Hunt LP,  et al . Randomised controlled trial of combined paracetamol and ibuprofen for fever. Arch Dis Child 2006;91:414–16
  12. El-Radhi AS. Why is the evidence not affecting the practice of fever management? Arch Dis Child 2008; 93:918

3 thoughts on “LA FEBRE, UN ENGINY DE LA NATURALESA

  1. Enhorabona pel blog i l’article de la febre! Tinc un nen de 4 mesos i mig i avui ha fet la primera febrada 38,8. És el meu tercer fill, tot i això m’ha estat molt útils les recomanacions!

    1. Moltes gràcies pel teu comentari Laura! Espero que els pròxims articles també et resultin útils i que es millori ben aviat el petit!

  2. Magnífic article. Sempre havia trobat a faltar un article que donés totes aquestes informacions. Tant la discussió sobre si és bona o no (utilitat) la febre com la idoneitat o criteris per administrar ibuprofè o paracetamol (i fins i tot aspirina), especialment en nens (pels meus fills).

    Moltes gràcies per la sobrietat en l’article!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *