MALALTIES I ESCOLA: QUANTS DIES S’HA DE QUEDAR A CASA?

MALALTIES I ESCOLA: QUANTS DIES S’HA DE QUEDAR A CASA?

Fa unes setmanes, a urgències, després de visitar un nen en edat preescolar amb el diagnòstic de gastroenteritis aguda, una mare, entre preocupada i enfadada, m’exigia un certificat que posés que el pacient podia assistir a l’escola bressol, ja que el seu fill “no tenia res greu”.

És cert que no tenia res greu, però si una gastroenteritis que, generalment, és contagiosa.

  • Jo no puc tenir el nen a casa, i a l’escola bressol no el volen sense un paper del metge.

Jo comprenia la posició de la mare, ja que, com a mare que també treballa fora de casa, he viscut aquesta mateixa situació en diverses ocasions.

I perquè sé que en moltes feines (sobretot treballadores domèstiques o contractes temporals) el fet de faltar per haver de cuidar un fill malalt, pot ser motiu d’acomiadament o de no-renovació. És profundament injust però desgraciadament real.

També com a mare, però, accepto i comparteixo la responsabilitat de no portar el meu fill a l’escola quan té una malaltia contagiosa, de la mateixa manera que agraeixo que els altres pares de la classe facin el mateix.

Aquest fet em va portar a preguntar-me: les escoles bressol en fan un gra massa en demanar un certificat per portar el nen a l’escola? És realment necessari el paperet del metge signant exactament quan podrà tornar a l’escola? O bé als pares ens falta responsabilitat i solidaritat portant-los quan encara no estan del tot bé, amb el risc així de que contagiïn els seus companys?

Què hem de fer? Deixar-lo a casa una setmana a la mínima que té un moc, o portar-lo a l’escola amb una mica de Dalsy encara que estigui a 39 de febre? Totes les malalties infantils necessiten un temps d’aïllament?

No hi ha una resposta correcta. Un cop més, el millor és fer servir el sentit comú. Primer de tot, si el nen no es troba bé (si està xafat, decaigut, amb febre…) no hauria d’anar a l’escola ni a l’escola bressol, independentment de si la malaltia és contagiosa o no.

En cas que el nen mantingui mes o menys bon estat general, és quan cal valorar el risc de contagi. Evidentment aquest risc és molt més baix a l’escola primària o secundaria que a l’escola bressol, on els nens comparteixen constantment juguets, xumets, mocs…etc.

Quan apareixen els símptomes, la malaltia ja porta un temps d’incubació durant el que probablement ja haurà contagiat algun company.

La majoria de les malalties infantils (refredats, gastroenteritis, erupcions cutànies…) son causades per virus, banals, de curs benigne, autolimitades i…contagioses! Però…durant quants dies?

L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) ha publicat un document on especifica quants dies d’exclusió escolar requereix cada malaltia. Us recomano que llegiu el document complet aquí.

De manera general, si mantenen bon estat general, els nens poden tornar a l’escola:

  • Gastroenteritis aguda: 48 hores després de l’última diarrea o vòmit
  • Varicel·la: 7 dies després de l’inici de l’erupció o quan totes les lesions estan en fase de crosta.
  • Conjuntivitis: 24 hores després d’iniciar el tractament
  • Amigdalitis per estreptococ (angines que requereixen antibiòtic) o escarlatina: 24 hores després d’iniciar l’antibiòtic
  • En refredats comuns i en la grip, pot tornar quan no tingui febre ni dificultat respiratòria i mantingui bon estat general
  • Sorprenentment tampoc es necessària l’exclusió en megaloeritema o exantema súbit, ja que en moment que apareix l’erupció la contagiositat ja és molt baixa.
  • En la famosa malaltia boca-mà-peu, tampoc és necesaria l’exclusió un cop el pacient ha recuperat bon estat general, tot i que tingui lesions cutàneas.

Consulteu la resta de períodes d’exclusió de les malalties més freqüents aquí.

Per acabar, recordar que malgrat que pares, educadors i pediatres col·laborem per evitar contagis, és inevitable que durant el primer any (i sobretot el primer hivern) d’assistència a l’escola bressol, els infants presentin entre 5 i 10 processos febrils a l’any, sense que això signifiqui res fora del normal.

Amb paciència i sentit comú poc a poc aquesta etapa passarà i cada vegada es posaran menys malalts.

Font:

  • CONSEJOS SOBRE HIGIENE Y PREVENCIÓN. Periodos de exclusión del colegio por procesos infecciosos y riesgo de contagio. AEPAP, 2017
  • Infection control in schools. Guía en inglés para el control de la infección en escuelas y otros lugares destinados al cuidado de los niños: http://www.hpa. org.uk/webc/HPAwebFile/HPAweb_C/1194947358374
  • Infections: http://kidshealth.org/parent/infections/
  • Seijas Martínez-Echevarría L. Causas infecciosas de exclusión escolar. Guía- ABE. Infecciones en Pediatría. Guía rápida para la selección del tratamiento antimicrobiano empírico [en línea] [actualizado el 21/04/2008; consultado el 01/07/2015]. Disponible en http://www.guia-abe.es/ les/pdf/causas_infec- ciosas_exclusion_escolar_v1_2008_anexo.pdf

3 thoughts on “MALALTIES I ESCOLA: QUANTS DIES S’HA DE QUEDAR A CASA?

  1. Un post interessant. M’ha agradat molt. El problema de conciliar la vida laboral amb la familiar és difícil principalment quan els nens van a l’escola-bressol.

  2. Retroenllaç: - Dr. Saltor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *