ESCOLA BRESSOL, QUAN ÉS EL MOMENT?

ESCOLA BRESSOL, QUAN ÉS EL MOMENT?

“Apunta’l aviat a l’escola bressol, així socialitza”, “Li anirà bé perquè s’immunitza”, “ha d’anar-se acostumant a passar temps separat de la mare” Si heu sentit alguna d’aquestes frases vol dir que sou de les que, com jo, teniu dubtes a l’hora de portar els nens a l’escola bressol.

Com a mare, resulta molt difícil deixar-los quan son massa petits, i això al final és un missatge del nostre instint.

I com a pediatra, s’evidencia que l’escola bressol en lactants petits porta més inconvenients que avantatges.

Probablement us pregunteu si és cert que té tants avantatges o per altra banda si els inconvenients son tant importants. Quan és el moment d’anar a l’escola bressol? La majoria de les societats científiques coincideixen en situar-lo entre 18 mesos i els 3 anys. Parlem-ne.

La socialització, també es pot fer des de casa.

Per entendre com funciona la socialització dels nadons m’agrada parlar de la teoria de l’exterogestació. Aquesta teoria analitza el grau de maduresa amb que neix la cria humana respecte la resta de primats. Observem que els humans naixem en un estat molt immadur, necessitant durant els primers 9 mesos de vida, com a mínim, el contacte físic freqüent i la protecció de la mare (parlem genèricament de mare referint-nos a la figura de vincle principal). La socialització dels primers mesos consisteix en anar enganxat a la mare i anar descobrint al nostre ritme el mon que ens envolta, des d’un entorn segur i confortable. Fins als 8 mesos el nadó ni tan sols té el concepte del “jo”, de ser un ésser diferent de la mare.

La capacitat d’interaccionar o enriquir-se d’estar amb un grup d’iguals s’inicia cap als 12-18 mesos. Així que no, en quant a socialització, l’inici precoç de l’escola bressol no aporta cap avantatge.

El que necessita un nadó més petit d’aquesta edat son braços, contacte i seguretat, i l’entorn adequat per crear un vincle segur amb els seus pares.

En aquest aspecte, l’edat adequada per començar l’escola bressol es al voltant dels 2 anys. En aquest moment l’infant gaudirà de la companyia dels iguals, i li pot servir per anar interioritzant certes rutines de cares a l’inici de l’escola als 3 anys.

La immunització, en la justa mesura:

Immunitzar-se vol dir estar en contacte amb un virus/bacteri i crear-ne defenses per no tornar-lo a agafar més endavant. Evidentment ens immunitzem més quan estem en contacte amb els virus i per tant amb altre gent, però aquest procés el podem començar als 6 mesos o als 2 anys. I la capacitat del cos per combatre les infeccions és superior quan més gran és el nen, independentment de si ha anat o no abans a l’escola bressol. És a dir, el mateix virus pot provocar una bronquiolitis a un nadó de 5 mesos i un simple refredat a un nen de 2 anys.

Tampoc hem d’oblidar en aquest punt la importància de la lactància materna “prolongada” en la immunització dels infants. Tot i que afortunadament la majoria d’escoles posen facilitats per poder continuar amb la lactància, sovint la separació implica abandonar l’alletament. I sabem que continuar de  fins als 2 anys és molt beneficiós per les defenses, i una excel·lent font d’aliment quan els nadons es posen malalts.

Acostumar-se a la separació, ja tindrà temps:

Vivim al món de les presses. Presses perquè mengi, presses perquè dormi, presses perquè sigui independent, però al final tot passa molt més ràpid del que ens pensem.

Té algun sentit separar un nadó de la seva mare als 4 mesos perquè s’hi acostumi? S’ha demostrat sobradament que no. No només no serà més independent, sinó al contrari. Una de les bases d’una bona salut mental en l’adult és un vincle segur en la infància, i la separació precoç hi va totalment en contra. S’ha demostrat que els infants amb un vincle segur son a la llarga més independents, més empàtics i més orientats socialment.

Us semblen poques raons? Fins que té aproximadament un any el nen no és capaç d’entendre que les coses segueixen existint encara que no les vegi, i aproximadament als 18-24 mesos pot entendre que encara que la mare marxi unes hores per deixar-lo a l’escola, després tornarà a buscar-lo.

Per aquest motiu també, es considera aquesta edat un bon moment per adaptar-se i gaudir de l’escola bressol.

En resum, tot i que depèn molt de cada infant, i per suposat, de les circumstàncies de cada família, en general el moment adequat per començar l’escola bressol es al voltant dels 18-24 mesos. Això permet establir un vincle segur durant els primers anys de vida, portar-lo en un moment en que ja pot entendre el què passa, evitar infeccions quan son molt petits i d’altra banda anar-lo acostumant a les rutines de l’escola, permetre-li gaudir de jugar amb altres infants i estimular les seves capacitats d’aprenentatge.

D’altra banda, les polítiques actuals de conciliació tan a Espanya com a Andorra disten molt del que seria adequat o desitjable. Sembla que no ens n’adonem que invertir en la cura els més petits, en lloc de separar-los dels seus pares a les 16 setmanes, representa una excel·lent inversió de futur per una societat més sana.

Molts gràcies per seguir-me, si aquest post t’ha resultat útil, comparteix!

Articles relacionats: Malalties i escola, quants dies s’ha de quedar a casa?, Si a l’ampliació de la baixa maternal, I si s’hi acostuma?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *