SE’M MENGEN ELS MOSQUITS! 

SE’M MENGEN ELS MOSQUITS! 

Torna la calor, la humitat, els sopars a l’aire lliure…i els mosquits! Els nens son una població especialment susceptible a les picades d’aquests insectes, per això avui parlarem de com prevenir les picades de mosquits.

Fa uns anys, tapar-se o vestir-se amb màniga llarga ens donava una certa garantia de no ser devorats pels mosquits, però últimament, amb l’arribada del mosquit tigre això ja no és així. El mosquit tigre no només pica de nit, sinó durant tot el dia, i pot picar-nos fins i tot a través de la roba. Si nosaltres mateixos o els nostres fills son propensos a les picades, preneu nota dels repel·lents més efectius.

El millor repel·lent, directament sobre la pell.

Tot i que els braçalets anti-mosquits de personatges infantils gaudeixen de gran popularitat entre els mes petits, no son la opció més efectiva, sinó poc més que una ajuda, ja que el seu diàmetre d’actuació és bastant limitat i poden quedar zones sense protegir. És millor aplicar un repel·lent sobre la pell o sobre la roba.

antimosquits
Braçalet de La Patrulla Canina. 10 euros en farmàcies però menys efectiu que un repel·lent cutani

Repel·lent + protector solar? 

En aquest cas el tot en 1 és mala idea. El protector solar s’ha de renovar amb certa freqüència, mentre que hi ha repel·lents de mosquits que duren fins a 8 hores. A més, si anem vestits el repel·lent s’ha d’aplicar sobre la roba i sobre la pell de zones exposades, i el protector en canvi, directament sobre la pell. En resum, la millor opció, tenir dos pots separats.

Al Congo o a Platja d’Aro? 

Un punt per escollir el repel·lent adequat és saber perquè el necessitem. En ambients tropicals, on els mosquits son transmissors de malalties greus, escollirem un repel·lent al màxim d’efectiu, deixant en segon pla aspectes com la olor o la comoditat d’aplicació. En canvi per anar de vacances a la Costa Brava ens podem permetre un repel·lent més suau i còmode.

El DEET, l’estrella dels repel·lents. 

Aquesta substància, que s’utilitza des de fa gairebé 70 anys per foragitar els mosquits, segueix essent avui en dia un dels millors protectors. En podem trobar de diferents concentracions, des del 10 al 75%. Un repel·lent que conté DEET al 10% ens proporciona unes 2 hores de protecció i un que en conté al 25%, fins a 6-8 hores de protecció.  Com a principals efectes indesitjats, pot causar urticaria i irritació cutànea i ocular en algunes persones.

A concentracions entre el 10 i el 30% pot utilitzar-se en nens a partir dels 2 mesos de vida, però pel seu possible efecte irritant sobre la pell, algunes guies recomanen esperar als 2 anys. També el poden fer servir embarassades de manera segura el segon i tercer trimestre de gestació (res fa pensar que no es pugui utilitzar el primer trimestre també, però no es disposa d’estudis en humans). Com que la protecció del DEET és indiscutible, resulta especialment útil en embarassades per prevenir la picada de mosquit en zones on hi ha arbovirus com el Zika.

Icaridin (Picaridin, Saltidin, KBR3023): 

És un derivat del pebre que s’utilitza també com a repel·lent de mosquits, paparres i mosques. A concentracions al voltant del 20%, la Icaridina té una eficacia similar al DEET, tot i que la duració de l’efecte és una mica més curta, dura unes 4-5 hores.

Com a avantatges sobre el DEET, no té cap toxicitat en humans, no irrita la pell i les ingestes accidentals no solen provocar grans problemes. En resum, una molt bona alternativa per la pell infantil!

En estudis en animals no ha demostrat toxicitat en embarassades ni en fetus. I tot i que no s’han fet estudis en humans, en base a les dades actuals es considera un medicament segur en embarassades.

IR3535: 

L’IR3535 és un repel·lent sintètic que d’entrada és menys efectiu que el DEET o lcaridin. Tot i que pot ser adequat per utilitzar en zones on els mosquits no transmeten malalties, sembla que la seva duració i efectivitat és inferior als altres dos repel·lents sintètics. La seva toxicitat també és mínima i, com gairebé tots, és un irritant ocular.

Oli essencial d’eucaliptus (PMD (P-menthane-3,8-diol) 

El citriodiol és un oli escencial que s’obté d’un tipus d’eucaliptus (Eucalyptus citriodora), amb una eficàcia una mica inferior al DEET. Es calcula que utilitzada a concentracions del 30% proporciona unes 4 hores de protecció completa.

La seva toxicitat es limita a irritació ocular i molt rarament irritació cutànea. No s’ha testat adequadament en menors de 3 anys pel que actualment no es recomana l’ús en menors d’aquesta edat.

Citronella: 

Aquest és un dels repel·lents més coneguts i utilitzat en nens, però no el més efectiu. És cert que és un repel·lent “natural” ja que s’obté d’extractes de plantes. La seva eficàcia és similar als repel·lents sintètics però la seva duració és molt més curta. Per la seva baixa toxicitat pot utilitzar-se en nens però hem de compensar-ho amb aplicacions més freqüents.

Sense evidència provada: 

Altres remeis com la ingesta d’una determinada dieta (all, cebes, menjars forts) no ha demostrat que disminueixi les picades de mosquit. Tampoc els suplements vitamínics, els remeis herbals que es prenen via oral ni els dispositius electrònics d’ultrasons. Les bandes impregnades amb repel·lent de mosquits tenen una eficàcia molt limitada comparada amb els repel·lents que es posen sobre la pell o la roba.

Conclusions: 

En resum, el tipus de repel·lent escollit dependrà de perquè el necessitem. Si ens n’anem de vacances a una zona tropical on els mosquits son transmissors de malalties, escollirem un repel·lent que porti DEET, i si és mal tolerat o té alguna contraindicació, Icaridina. Si en canvi, el que volem és evitar que els mosquits ens piquin però no hi ha més perill que la molèstia de la picada, o bé el volem fer servir cada dia de l’estiu, en nens podem utilitzar els repel·lents naturals com la citronella. Com que la majoria dels repel·lents son irritants en contacte amb els ulls, evitarem posar-los directament a les mans dels nens per evitar que ells mateixos es toquin els ulls i se’ls irritin.

Finalment, podeu trobar més informació i les presentacions farmacèutiques de cada un dels repel·lents actualitzades el 2015 aquí

Moltes gràcies per llegir-me, si aquest post t’ha resultat útil, comparteix!

Bibliografia: 

  • Nancy L.Breisch, PhD. Prevention of arthropod and insect bites: Repellents and other measures. In: UpToDate. David B Golden (Ed). Anna M. Feldweg (Deputy editor) (Accessed on Jul 2017)
  • Juárez Giménez JC. Repelentes de insectos. Cedimcat (Centre d’Informació de Medicaments de Catalunya) 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *