ANTITÈRMICS: HO ESTIC FENT BÉ?

ANTITÈRMICS: HO ESTIC FENT BÉ?

Arriba l’hivern, les urgències plenes de gent i el principal motiu de consulta a pediatria: la febre. Si fa temps que seguiu el blog sabreu que la febre per se no ens ha de fer por, i que no sempre cal córrer a donar un antitèrmic. No obstant, quan l’antitèrmic és necessari, sovint es presenten dubtes sobre la seva administració: Quin és millor? Amb quina dosi? S’han de combinar? L’he de despertar a la nit?

En nens avui en dia s’utilitzen dos tipus d’antitèrmics, que son:

  • Ibuprofè (Dalsy, Junifén, Dolorac, Espidifen, Neobrufen, Pirexin…)
  • Paracetamol (Apiretal, Gelocatil, Dolocatil, Eferalgan, Febrectal, Termalgin…)

Ibuprofè o Dalsy: 

L’ibuprofè pertany a la categoria dels AINE’s (antiinflamatoris no esteroideos) i actua com un inhibidor de les prostaglandines, unes de les mol·lècules responsables de la reacció inflamatòria i la febre.

L’ibuprofè comença a fer efecte a partir dels 45 minuts de la ingesta i assoleix la seva concentració màxima en sang 1-2 hores després de prendre’l. Es metabolitza per via renal i hepàtica i en general és ben tolerat i amb escassos efectes secundaris en nens.

A més de fer baixar la febre, l’ibuprofè té efecte analgèsic i antiinflamatori, per tant anirà molt bé en aquells casos en els que, a més de la febre hi ha dolor i inflamació, com per exemple en les otitis.

La dosi recomanada en infants és de 20 a 40 mg/kg/dia. De manera pràctica podem calcular la dosi que necessita d’ibuprofè xarop al 2% (20 mg/ml) dividint el pes entre 3. Amb aquesta norma obtenim la dosi (en ml) que podem donar cada 6-8 hores.

Per exemple, si el teu fill pesa 12 kg, la dosi indicada d’ibuprofè al 2% (20 mg/ml) serà: 12 kg/3 = 4 ml cada 6-8 hores.

Tot i que es pot prendre en qualsevol moment del dia, es recomana fer-ho després de menjar. És un medicament amb un ampli marge de seguretat, es a dir, que si un dia per error li donem la dosi 2 vegades seguides, o la dosi del germà gran, no arribarà a dosis tòxiques.  L’ibuprofè és un bon antitèrmic, però no es recomana administrar-lo en menors de 6 mesos.

El Paracetamol o Apiretal: 

El Paracetamol actua també inhibint la síntesi de prostaglandines i bloquejant la transmissió d’impulsos dolorosos. Actua sobre el centre regulador de temperatura i per tant té un efecte antipirètic (disminueix la febre) i també analgèsic (calma el dolor), però la seva acció antiinflamatòria és molt feble.

El Paracetamol comença a fer efecte uns 30 minuts després de la ingesta, i assoleix la concentració màxima al cap d’una hora. Es metabolitza per via hepàtica i cal ser acurat amb les dosis, ja que una sobredosi de paracetamol pot resultar perillosa. Perquè això no passi, els potets de xarop son sempre mes petits, i el seu sabor més amarg que el d’altres medicaments infantils. A dosis correctes és un antitèrmic molt segur que pràcticament no presenta efectes indesitjats. Per la seva eficàcia i seguretat actualment el paracetamol és el fàrmac d’elecció en el tractament de la febre en infants.

La dosi recomanada és de 15 mg/kg/dosis, podent administrar-se cada 4-6 hores. Com que el xarop generalment es fa amb una concentració 100 mg/1ml, per calcular la dosi que necessita el vostre fill podeu multiplicar el pes per 0’15.

Per exemple: Per un infant de 10 kg, la dosi de xarop (100 mg/ml) serà 10 x 0’15 = 1,5 ml cada 4-6 hores.

Un avantatge d’aquest medicament és que es pot administrar des del naixement, també en menors de 6 mesos, i que en el nostre àmbit existeix la presentació en forma de supositoris, que son un gran recurs pels nens a qui els costa prendre medicaments.

Altres antitèrmics com l’Aspirina son actualment menys utilitzats, sobretot pel risc de causar Síndrome de Reye, una patologia poc freqüent quan es combinava tractament amb aspirina per algunes infeccions víriques com la varicel·la. En certes ocasions i de manera puntual es pot recórrer a altres medicaments per calmar la febre o el dolor, com per exemple el Metamizol (Nolotil), però cal fer-ho sota les indicacions del vostre pediatra.

Utilitzar un o altre antitèrmic dependrà de moltes coses: del que li agradi més al nen, de la via d’administració que resulta més còmoda, de les indicacions del pediatra…etc.

Tot i que sovint es combinen pensant que obtenim un millor efecte, el cert és que l’alternància d’antitèrmics multiplica el risc de mala dosificació i d’efectes indesitjats. Per tant el millor és escollir-ne un i guardar l’altre com a rescat (es a dir, si no han passat encara les 6 hores per una nova dosi)

Per exemple: A les 4 pren ibuprofè, i a les 7 torna a tenir febre. Com que no fa 6 hores de l’ultima dosi, aleshores només li puc donar paracetamol. Però si quan torna a pujar la febre ja son les 10, administro novament ibuprofè.

Tampoc es recomana administrar antitèrmics de manera pautada (es a dir, cada 6 hores tingui o no tingui febre), ni immediatament en el moment que el termòmetre marca 37,1ºC. La temperatura corporal va canviant al llarg del dia i la febre només s’ha de tractar quan el pacient es troba incòmode.

Finalment, recordeu que la febre no és una malaltia sinó una resposta fisiològica. Podeu saber com i perquè tenim febre, i quan cal consultar a urgències aquí. I en cas de dubte, consulteu sempre al pediatra! 

Moltes gràcies per seguir-me, si aquest article t’ha resultat útil, comparteix!

I per qualsevol dubte, no dubtis a deixar un comentari!

Articles relacionats: La febre, un enginy de la naturalesa; Segur que no necessita antibiòtic?

Bibliografia:

  • Mark A Ward. Fever in infants and children: Pathophysiology and management. In: UpToDate, Morven S. Edwards, MD (Ed), UpToDate, Waltham, MA. (Accessed on Feb 2017.)
  • Erlewyn-Lajeunesse MDS,  Coppins K,  Hunt LP,  et al . Randomised controlled trial of combined paracetamol and ibuprofen for fever. Arch Dis Child 2006;91:414–16
  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. Pediamécum. Edición 2015. Ibuprofeno. Disponible en: http://www.pediamecum.es. Consultado en Enero de 2018
  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. Pediamécum. Edición 2015. Paracetamol. Disponible en: http://www.pediamecum.es. Consultado en Enero de 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *