COTXETS COBERTS A L’ESTIU: NO ÉS UNA BONA IDEA

COTXETS COBERTS A L’ESTIU: NO ÉS UNA BONA IDEA

Per fi arriba el bon temps a Andorra, i amb ell, els cotxets amb nadons tapats amb muselines per “protegir-los” de la calor. Sabies que allò que d’entrada pot semblar una bona idea, pot resultar en realitat un perill?

Segur que ho haureu vist més d’una vegada. Un sol de justícia i a un cotxet de nadó ben cobert amb una muselina o foulard per protegir-lo del sol. Aquesta pràctica té diversos punts en contra:

En primer lloc, al tapar-lo, deixem de veure’l. És veritat que no cal estar tota l’estona mirant-se’l, però si el tenim de cares a nosaltres, inconscientment o de reüll anem controlant el que fa. Si s’ennuega, si es posa alguna cosa a la boca, si apareix un insecte disposat a picar-lo, en resum, mantenim una vigilancia passiva que ens permet actuar en cas que alguna cosa no vagi bé. També ens permet interaccionar amb ell/a i veure’l si ens vol comunicar alguna cosa.

En segon lloc, al posar la muselina per sobre, deixa de circular l’aire al voltant del nadó, provocant una espècie d’efecte hivernacle. Per més que sigui transpirable, recordeu l’efecte d’estar dins una tenda de campanya en ple sol durant el dia? Doncs més o menys això és el que sent un nadó sota un cotxet cobert. L’ambient es va escalfant, i la disminució del pas d’aire fa que la suor costi més d’evaporar, de manera que allà dins cada vegada hi fa més i més calor. Per un nadó, que ja de base té més dificultats per termoregular, la calor allà dins pot resultar insoportable, sobretot com més gruixuda i menys transpirable sigui la roba amb que cobrim el cotxet, i com més estona estigui tapat. De fet s’han fet experiments en els que es col·loca un termòmetre dins un cotxet tapat i podem observar com la temperatura va augmentant.

Això no vol dir que calgui portar els nens sense protecció sobre el sol. A més d’evitar les hores de màxima exposició solar i d’un protector solar adequat per l’edat, és ideal utilitzar una gorra i un para-sol pel cotxet, que anirem orientant en funció de la direcció del sol. També hi ha alguns cotxets que disposen d’un tendal extra-gran que permet una protecció solar mes intensa. Qualsevol sistema que no dificulti el fluxe d’aire serà adequat per passejar els nostres nadons a l’estiu.

I si no, sempre ens podem apuntar al porteig, alguns portabebés ergonòmics s’adapten molt bé a la temporada d’estiu, i n’hi ha que fins i tot permeten banyar-se!

Moltes gràcies per seguir-me, si aquest post t’ha resultat útil, comparteix!

Entrades relacionades: Nens i estiu: els imprescindibles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *