NENS I PLATJA: ELS IMPRESCINDIBLES
Aquests dies, com en moltes famílies, a casa estem decidint on anirem de vacances. Com que la opció d’anar a visitar els museus de Londres, veure la Giocconda a Paris o passejar-nos per Central Park, queden de moment descartades per unes vacances en família (i no em digueu que sou d’aquells, dels que diuen que els nens no canvien res, i que es pot seguir anant a fer la volta al mòn amb bicicleta…) hem decidit que passarem uns dies a la platja.
Tot i que la infraestructura sembla senzilla, sabreu que portar un Andorrà a la platja no sempre és feina fàcil, i que quan hi ha nens, el maleter del cotxe és sempre més petit que el volum de maletes a transportar. Així que avui vull parlar dels nens i la platja. Què cal saber? Què ens hem d’endur? Què no necessitarem?
Els imprescindibles per anar a la platja:
- Crema solar: Tots ens hauríem de posar crema solar, però els nens son especialment susceptibles. La seva pell, com ells mateixos, està en formació i les cremades solars dels primers anys de vida poden tenir conseqüències importants en l’edat adulta, com el fotoenvelliment i l’augment de risc de melanoma. La crema més adequada pels infants, varia en funció de l’edat.
- Els menors de 6 mesos no haurien de prendre el sol, i tampoc està indicat l’ús de cremes solars. La seva pell és molt sensible i absorbeix alguns dels componens de la crema, que els hi podrien produir irritacions. Tapadets, amb samarreta i gorra, i per l’ombra.
- Entre els 6 mesos i els 2 anys s’indica l’ús d’una crema de protecció amb filtre físic. Aquestes cremes son fetes a base de minerals (ferro, òxid de zinc, mica…) que repel·len els rajos solars però no poden ser absorbits per la pell i minimitza el risc d’al·lèrgies i irritacions. Són de consistència més pastosa i densa que les cremes de protecció química. Les distingireu a la farmàcia perquè porten a l’envàs la paraula “Mineral”
- A partir dels 2 anys ja es poden utilitzar cremes tan físiques com químiques (els filtres químics porten a la seva composició Octyl-methoxycinnamat, Mexoryl o Tinorsob entre altres) essent indicades les que son waterproof, perquè els hi duraran una miqueta més.
A qualsevol edat, la roba sempre ofereix un extra de protecció sobre la pell, així que, mentre no s’estan banyant, els hi podem posar la samarreta, i en tot moment, la gorra.
A més, cal anar renovant la protecció solar diverses vegades mentre som a la platja, ja que la sorra (de manera similar a la neu) reflexa els raigs de sol i augmenta el risc de cremades.
Recordeu que el nombre que s’indica a l’envàs (el factor de protecció) és el nombre pel que es multiplica el temps de protecció “natural” de la pell. És a dir, si la pell d’una persona es crema sense protecció en 3 minuts, si li apliquem un factor 10, tardarà 30 minuts a cremar-se. Per tant, un factor de protecció més alt no significa que protegeixi “més”, únicament que protegeix durant més estona.
Un altre dubte freqüent, a part de la crema, és saber a partir de quina edat es poden banyar. Tot i que no hi ha un consens clar, i que depén de cada nen, es considera que a partir dels 2-3 mesos un nadó ja es podria banyar a l’aigua del mar i a les piscines d’aigua salada, i a partir del 6 mesos a les piscines amb clor. Naturalment son recomanacions generals i hem de fer servir el sentit comú: introduir-lo a l’aigua poc a poc i ben agafat amb nosaltres, començar amb un bany curt i progressivament, si veiem que li va bé, anar augmentant l’estona de bany, sortint de l’aigua si notem que el nadó es troba incòmode o té fred.
- Un bon portabebés: N’hem parlat altres vegades, però en aquest cas el portabebés ens resultarà molt útil, ja que sovint és difícil transportar el cotxet per la sorra, i a la platja fa més nosa que servei. Sabeu que hi ha portabebés que també serveixen per banyar-vos? Podeu trobar més informació aquí: Com i perquè escollir un bon portabebés. I us recomano també la pàgina de facebook Pret a Porteig, on podeu trobar tutorials sobre com col·locar-los!
- Molta aigua: No us oblideu quan aneu a la platja amb nens de portar una bona ampolla d’aigua per anar reposant líquids durant el dia. En els menors de 6 mesos que prenen lactància materna exclusiva, no serà necessari donar-los aigua addicional.
- Platja adequada pels nens: I, per mi el punt més important, buscar una platja que sigui adequada pels nens, on no hi hagi racons que quedin sense vigilar, ni corrents d’aigua, ni grans profunditats…Que tingui una zona d’ombra per poder jugar, i evitar les hores centrals del dia (de 12 a 4 de la tarda) que és quan el sol és més perillós.
I finalment, com deien a les excursions de l’escola quan érem petits “moltes ganes de passar-s’ho bé!”. No cal portar un carro ple de joguines perquè un nen s’ho passi bé a la platja. Sovint és feliç fent una fila de pedres i fent veure que son cotxes, i sobretot, passant una bona estona en família…
Admetem-ho, anar a la platja amb nens no és el mateix que anar-hi sola, amb una revista sota el braç i preparada per una tarda de relax, però a mi, què voleu que us digui, cada dia m’agrada més!
Bon estiu i bona platja!
One thought on “NENS I PLATJA: ELS IMPRESCINDIBLES”
Nosaltres també hem decidit passar uns dies a la platja amb família, gràcies per les recomanacions!
una foto preciosa i un blog molt interessant!