PER UNA COPETA, NO PASSA RES? ALCOHOL, EMBARÀS I LACTÀNCIA.

PER UNA COPETA, NO PASSA RES? ALCOHOL, EMBARÀS I LACTÀNCIA.

Prendre’s un gintònic quan encara no saps que estàs embarassada representa un problema? Moltes de les nostres mares i àvies acompanyaven els àpats d’una copeta de vi “i no passava res”. Avui en dia sabem que l’alcohol i l’embaràs no son bons amics i la majoria de dones ja no beuen quan estan esperant un fill. No obstant a Espanya es calcula que 1 de cada 4 dones encara pren alcohol durant la gestació.

De totes maneres, entre prendre tres cerveses cada dia i no tastar una gota d’alcohol ni per brindar el dia de Nadal, n’hi ha un tros. Al post d’avui de Pediatria km.0 parlem de l’alcohol , l’embaràs i la lactància.

L’alcohol atravessa la placenta, això vol dir que els nivells d’alcohol en sang fetal poden igualar-se als de la mare aproximadament a les 2 hores de la ingesta. A més a més, el fetge, que és el principal òrgan encarregat de metabolitzar aquesta substància, és encara immadur en el fetus i no pot fer la mateixa funció que en un adult.

L’alcohol és teratogènic, que vol dir que pot provocar malformacions en el fetus. L’efecte advers més conegut és el síndrome alcohòlic fetal, que és la principal causa de retràs mental de causa ambiental a nivell mundial, però no és l’únic. L’exposició a alcohol, sobretot durant el primer trimestre d’embaràs, que és quan es formen tots els òrgans, pot donar lloc a cardiopaties, anomalies esquelètiques, neurològiques, urogenitals, oculars, auditives i renals, entre altres.

També s’ha descrit retràs del creixement intrauterí en mares que prenen alcohol durant l’embaràs. Tot i que el primer trimestre és el més delicat, el risc d’adquirir el síndrome alcohòlic fetal persisteix durant tota la gestació, i desgraciadament és irreversible.

Les possibilitats de patir una malformació causada per l’alcohol depenen en bona part de la dosi, tot i que actualment no s’ha establert una quantitat d’alcohol segura. Alguns estudis demostren, per exemple, la ingesta d’una dosi superior a una unitat bàsica d’alcohol al dia (equival a una cervesa de 330 ml, una copa de vi o 25 ml de whisky cada dia) ja augmenta el risc de patir malformacions relacionades amb l’alcohol. Amb quantitats superiors a 4 unitats bàsiques d’alcohol al dia, del 30 al 50% dels nens exposats presenta danys atribuïbles a l’alcohol. El beure episòdic (5 o més unitats d’alcohol en un període curt de temps) és el més perjudicial pel sistema nerviós del fetus.

Per tant, com més alt el consum, més probabilitats de tenir problemes, i resulta més perillós prendre una gran quantitat d’alcohol en un sol dia que acompanyar algun àpat amb mitja copa de vi, per exemple.

Tot i que les recomanacions actuals son evitar completament l’alcohol durant l’embaràs, no cal preocupar-nos si durant la gestació hem fet un consum ocasional d’alcohol, és molt habitual prendre’s un parell de cerveses fins i tot abans de fer-nos el test d’embaràs, i el més probable és que això no tingui cap conseqüència. Tot i que no s’ha establert una dosi segura, rarament s’han reportat malformacions amb el consum ocasional.

 I si, ara que vénen festes podem brindar amb una copeta de cava, sobretot com més avançada sigui la gestació. Però una i no més!

Un altre motiu freqüent de consulta és el consum d’alcohol durant la lactància materna. Si durant l’embaràs la recomanació és evitar-lo completament, durant la lactància ens podem relaxar una mica. Es calcula que de l’alcohol que nosaltres prenem, aproximadament un 10% passa a la llet materna. Un cop més, la dosi fa el verí, i la toxicitat depèn de la quantitat i del pes de la mare. Com menys pesi la mare, més alcohol passarà al nadó a través de la llet.

El consum d’alcohol a través de la llet materna pot causar sedació, irritabilitat i en casos de gran consum fins i tot convulsions i coma. Per això, en cas que la mare prengui alcohol, cal esperar a amamantar que aquest hagi desaparegut de la llet i la sang. Aquest temps és d’unes 2 hores i mitja per cada unitat bàsica d’alcohol (equival a 10-12 g d’alcohol, que son una cervesa de 330 ml o una copa de vi.) Podeu consultar exactament el temps que cal esperar per donar el pit després de consumir alcohol a la pàgina e-lactancia.

També hem de recordar que si prenem alcohol, donem o no lactància materna, aquella nit no és recomanable compartir llit amb el nadó.

En resum, és millor evitar l’alcohol durant l’embaràs però tampoc cal preocupar-se en excés per un consum ocasional, per exemple una copeta de cava el dia de Nadal o de manera puntual. Durant la lactància el risc és més baix i en tot cas és recomanable esperar unes 2 hores i mitja després de beure per donar el pit.

Moltes gràcies per seguir-me. Si aquest article t’ha resultat útil, comparteix!

Posts relacionats: Per una tasseta…no passa res? Cafeïna, embaràs i lactància.

Bibliografia:

  • Rivas Juesas C, González de Dios J. La importancia de conocer y reconocer el espectro del síndrome alcohólico fetal.. Evid Pediatr. 2008; 4: 70
  • Grant TM1, Huggins JE, Sampson PD, Ernst CC, Barr HM, Streissguth AP. Alcohol use before and during pregnancy in western Washington, 1989-2004: implications for the prevention of fetal alcohol spectrum disorders. Am J Obstet Gynecol. 2009 Mar;200(3):278.e1-8. doi: 10.1016/j.ajog.2008.09.871. Epub 2008 Nov 22.
  • Aros A. Sofia. Exposición fetal a alcohol Rev Chil Pediatr 2008; 79 Supl (1): 46-50
  • Pérez-Moneo B, Rivas-Fernández MA. Más pruebas sobre la toxicidad del alcohol durante la gestación. Evid Pediatr. 2014;10:8.
  • Pregnancy and alcohol: ocacional, light drinking may be safe. Prescrire Int. 2012 Feb; 21 (124): 44-50
  • E-lactancia: http://e-lactancia.org/breastfeeding/ethanol/product/

 

 

 

One thought on “PER UNA COPETA, NO PASSA RES? ALCOHOL, EMBARÀS I LACTÀNCIA.

  1. Moltes gràcies per aquestes explicacions tant didàctiques i esclaridores sobre alcohol i embaràs. M’ha interessat molt conèixer-ho des d’aquesta vessant científica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *