SI AL BABY LED WEANING: 5 receptes per començar
Com molts de vosaltres ja sabeu, el Baby Led Weaning (BLW) és un sistema d’introducció de l’alimentació complementaria que passa de la llet als sòlids saltant-se la fase dels triturats o “farinetes”.
Fa uns mesos en vaig explicar les bases al post: “Baby Led Weaning, guia ràpida per a principiants”. Allà hi podeu trobar informació sobre evidència científica, avantatges i normes de seguretat. Un cop repassat això, per tots aquells que teniu ganes de començar però no sabeu ben bé com fer-ho, avui vull compartir amb vosaltres algunes receptes o plats per aquests primers mesos, amb aliments aptes per nadons a partir de 6 mesos segons la Guia per a l’alimentació de 0 a 3 anys de la Generalitat de Catalunya.
Recordeu que per començar el BLW s’han de complir aquestes 3 condicions.
- Haver complert els 6 mesos
- Mantenir-se assegut
- Mostrar interés pel menjar
A continuació us proposo 5 receptes per començar, amb nens a partir de 6 mesos, tot i que evidentment n’hi ha moltíssimes més.
- Poma al forn:
Les fruites son un aliment molt sa, ric en aigua i fibra, que s’ha de començar a introduir a partir dels 6 mesos. La gran majoria de fruites, com la mandarina, el plátan, les peres madures, la síndria…no presenten prácticament risc d’ennuegament i es poden consumir crues. Les pomes, però, per la seva consistència si que poden suposar un cert risc, pel que es recomana introduir-les a la dieta una mica cuites, ja sigui a la paella, al forn o fins i tot al microones. Quan ténen menys de 9 mesos convé tallar-les en trossos ben grans perquè el nadó les pugui agafar amb la mà sencera ja que a aquesta edat encara no saben fer la pinça! Mica en mica quan vagi adquirint destressa en la masticació ja les anirà menjant crues sense perill d’ennuegar-se
- Truita de patata:
Malgrat la mala fama de l’ou, recentment s’ha demostrat que la seva introducció precoç no només no augmenta el risc d’al·lèrgia sinó que el disminueix. Aixi, a partir dels 6 mesos és correcte començar a donar ou. El baby led weaning es un sistema ideal, perquè ja que és el nen qui decideix quant en menja i va expermientant en petites quantitats, és molt difícil que el primer dia s’arribi a menjar un ou sencer. Això ens permet avaluar si hi ha algun tipus de reacció, exposant-lo només a petites quantitats.
3. Verdures a trossos grans:
Patata, pastanaga, mongeta… No cal que perquè els nens mengin verdura els hi posem tot bullit i barrejat, mentre fem l’avió a grans cullerades. A molts nadons els agrada anar provant les diferents textures i colors de les verdures i això fa que les acceptin molt millor. Recordeu que, com més petit el nen, més grans han de ser els trossos. En contra del que pugui semblar, unes verdures ben preparades, amb un bon raig d’oli d’oliva i gustoses es convertiran facilment en un dels plats preferits. Això si, res d’obligar a menjar. Es la clau de l’èxit del BLW, sigui quin sigui l’aliment.
4. Tires de carn
La carn aporta molts nutrients imprescindibles en la dieta dels infants. El pollastre es una bona carn per començar, feta a la planxa, al forn o bullit. Per a nens de 6 mesos el podem tallar a tires grans que puguin agafar amb tota la mà i posar-se a la boca. Convé revisar que la carn no tingui tires de grassa o trossos d’os amb els que es podrien ennuegar. I per suposat, no deixar mai el nen sol quan menja!
5. Pasta amb tomàquet:
Aquest és un plat que els agradarà segur! No té cap més secret que bullir la pasta i afegir-hi una mica de tomàquet. Naturalment, com en tot, el primer dia potser només els tocarà i lleparà una mica, però no us desespereu, es convertirà segur en un plat estrella!
Això si, fins als 9 mesos es recomana que siguin sense formatge. Els làctics en petites quantitats (formatge, iogurts, llet de vaca…) es poden començar a introduir als 9 mesos i en quantitats més grans a partir de l’any. No és necessari administrar llet complementaria si el nadó segueix prenent el pit en un mínim de 4 preses al dia.
Us han agradat aquestes receptes? I a vosaltres, quines receptes us han funcionat? Compartiu-les a la nostra comunitat de Facebook perquè més families les puguin tastar!