PEDIATRES QUE NO RECEPTEN XAROPS

PEDIATRES QUE NO RECEPTEN XAROPS

La situació que us descriuré a continuació segurament es repeteix a les consultes de molts pediatres durant aquestes dates, possiblement fins i tot us resulta familiar.

– Té molta tos, sobretot a la nit, i uns mocs…!

– I té febre, li costa respirar?

– No. Juga, està content i menja com sempre, però…no hi ha res per treure-li aquesta tos?

Aleshores el pediatra pot fer dues coses. La primera és explicar que la tos és un mecanisme de defensa, que és l’últim símptoma que desapareix quan estem refredats (a vegades tarda fins a 4 setmanes a marxar!) i que els antitussígens actuals no han demostrat eficàcia en nens excepte en situacions molt concretes.

La segona opció és estendre una recepta d’un medicament que, tot i que potser no resoldrà el problema, tampoc l’empitjorarà i, en situacions molt concretes, pot ajudar.

Jo soc del primer grup. Com solia dir un dels meus companys de professió “yo soy de los pediatras que no dan jarabes”. I això no vol dir que a vegades no faci excepcions.

Hi ha qui diu que la medicina moderna s’ha reduït a receptar un remei per cada problema, i hem oblidat la fisiologia i el funcionament del cos humà. A la medicina antiga la febre era un signe de bon pronòstic, significava que el cos estava lluitant. Ara, amb la “febrefòbia” correm a tractar qualsevol mínima dècima encara que el nen estigui content com unes castanyoles. Tenim sort que existeixin els antitèrmics, realment han millorat molt la nostra qualitat de vida, però no sempre son necessaris.

Amb els mocs i la tos passa una mica el mateix que amb la febre. Necessitem un remei i el volem ja. Però aquest remei no existeix. És allò de que un refredat amb medicaments dura 7 dies i sense medicació una setmana.

Els antitussígens no han demostrat eficàcia en nens.

Son diversos els estudis realitzats sobre aquest tema 2,3,4 que conclouen que els xarops per la tos no tenen eficàcia en nens, mes enllà de l’efecte placebo. De fet, n’hi ha que afirmen que la llet amb mel 5 o fins i tot una mica de xocolata 6 son mes efectius per la tos que els clàssics xarops.

A més a més, alguns d’aquests xarops poden tenir efectes indesitjats en nens.

Per aquest motiu, les principals guies de tractament en pediatria, desaconsellen utilitzar aquest tipus de medicaments en nens menors de 6 anys i sobretot en menors de 2 anys.

I els mucolítics?

Amb els mucolítics la història és una mica la mateixa. Els clàssics fluidificadors de moc no fan més efecte que prendre un got d’aigua ni han demostrat escurçar la duració del refredat. També, com els antitussius, el risc d’efectes secundaris supera el dels beneficis i per això, tampoc es recomanen en nens petits, sobretot en menors de 2 anys.

La recomanació actual pels mocs és fer rentats amb sèrum fisiològic quan respresentin una molèstia per l’infant i amb l’objectiu de poder menjar i dormir millor. Es a dir, sobretot com una mesura de confort.

No hem d’oblidar que tant els mocs com la tos compleixen una funció de defensa a les vies respiratòries, i tot i que son símptomes molestos, no sempre s’han de tractar.

Quan pot ser útil una medicació?

No obstant, algunes vegades la tos pot ser símptoma d’una malaltia més greu, i aleshores si que caldrà posar un tractament, no per la tos en si, sinó per la seva causa.

Per exemple, quan sentim una tos molt seca, com de gos, o metàl·lica, podem estar davant una laringitis i caldrà acudir al pediatra per prendre el tractament més adient.

També quan la tos s’acompanya de dificultat respiratòria o febre alta, malestar o rebuig de la ingesta, cal anar al metge, doncs pot ser causada per una bronquitis o una pneumònia i, en aquest cas, també caldrà prescriure medicació per aquestes patologies.

En resum:

  • La tos i els mocs son un mecanisme de defensa del nostre cos i tot i que son molestos, la majoria de vegades son símptomes d’infeccions banals que es resoldran per si soles.
  • La tos és l’últim símptoma que desapareix en un refredat. A vegades pot tardar fins a 4 setmanes a resoldre’s del tot.
  • Quan la tos sigui seca, molt persistent, o s’acompanyi de dificultat respiratòria o febre alta, cal acudir al pediatra.
  • Els líquids calents, la mel o la xocolata semblen ser més efectius en el tractament de la tos en nens que els clàssics xarops.

I vosaltres, sou dels que preneu xarops per la tos o dels que poseu una ceba al costat del llit?

Moltes gràcies per seguir-me, si aquest post t’ha resultat útil, comparteix!

Bibliografia:

  1. Ramon Ugarte. Antitusígenos y Mucolíticos. XXIII Jornada de Pediatria de Álava. Noviembre 2012
  2. Leech J, Mazzone SB, Farrell MJ. The Effect Of Placebo Conditioning On Capsaicin-Evoked Urge To Cough. CHEST 2012;142(4):951-957.doi:10.1378/chest.12-0362
  3. Schroeder K, Fahey T. Should we advise parents to administer over the counter cough medicines for acute cough? Systematic review of randomized controlled trials. Arch Dis Child 2002;86:170-5.
  4. Lee PC, Jawad MS, Hull JD, West WH, Shaw K, Eccles R. The antitussive effect of placebo treatment on cough associated with acute upper respiratory infection. Psychosom Med. 2005 Mar-Apr;67(2):314-7.
  5. Paul IM y cols. Effect of Honey, Dextromethorphan, and No Treatment on Nocturnal Cough and Sleep Quality for Coughing Children and Their Parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007;161(12):1140-1146.
  6. Morice AH, McGarvey L, Pavord ID, Higgins B, Chung KF, Birring SS. Theobromine for the treatment of persistent cough: a randomised, multicentre, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Thorac Dis. 2017;9(7):1864–1872. doi:10.21037/jtd.2017.06.18

5 thoughts on “PEDIATRES QUE NO RECEPTEN XAROPS

    1. Hola Raquel!
      Cal prendre-ho amb precaució, primer perquè no tot el que posa natural a l’etiqueta és tan “natural”.
      Segon perquè molts medicaments provenen de les plantes i per tant el fet que vingui d’una planta no vol dir que no porti principi actiu, i no tots els principis actius son adequats per totes les edats.
      Igualment, no hi ha cap producte natural que sigui miraculós pel tractament de la tos, com a molt s’han observat millories subtils.

  1. Doncs jo quan tin guardia i estic refredada per no està tossint O amb aigües penjant del nas si que em prenc algun xarop i serà psicològic però em funciona. Referent als mucolítica diuen que els acabats amb cisteína funcionen. En els nens amb otitis repetides en la meva pràctica que es de 35 anys em funcionen i els estalvio els antibiòtics de les otitis i en les bronquitis per mosquitis també s estalvien els corticoides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *