5 IDEES PER CALMAR EL CÒLIC DEL LACTANT

5 IDEES PER CALMAR EL CÒLIC DEL LACTANT

Al principi de la meva residencia (la residència és el temps que els metges passem a un hospital formant-nos com a especialistes), quan jo encara no era mare, em sorprenia el nombre de nadons que venien a urgències cap al vespre per plor inconsolable que es calmava, per exemple, després d’un viatge amb cotxe, o quan algun dels metges més experimentats els agafava tranquil·lament en braços.

El que els llibres deien és que pel còlic del lactant no hi ha res que funcioni del cert. I això era el que jo deia als pares “El seu fill està bé, son còlics, però no hi ha res per millorar-los, li passaran quan es vagi fent gran”. Però certament no tenia en compte com d’estressant podia ser per uns pares sentir el seu fill plorar.

Quan va néixer el meu fill, i després d’un parell de vespres de plorar sense que aparentment li passés res, recordo que tenia la taula de la cuina plena de possibles remeis contra el còlic, disposada a trobar-ne un que acabés amb aquella plorera: Els anissos homeopàtics, els probiòtics, infusions diverses teòricament digestives…

És cert que pels còlics no hi ha res? Res 100% efectiu, però hi ha algunes coses que poden funcionar, i moltes altres que no serveixen de res.

Així que avui us escric un post més de mare que de pediatra, i us deixo algunes idees per aquests moments en que el petit plora i un no sap què fer.

Primer de tot, aclarir que no sempre que un nadó plora té còlics. Durant els primers 3 mesos de vida els infants ploren de mitjana entre 40 i 120 minuts al dia, i els motius son diversos: Gana, son, excés d’estímuls, necessitat de contacte, avorriment, gasos, bolquer brut o, molt menys freqüentment, perquè realment tingui alguna malaltia o infecció.

Per dir que un nadó pateix de còlics del lactant, ha de complir els 3 criteris de Wessel’s, que son: Plor de 3 o més hores de durada, 3 o més dies a la setmana durant un mínim de 3 setmanes. Generalment els episodis de plor son al vespre.

Pateixen còlics entre el 5 i el 40% dels nadons i sembla que és més freqüent en aquells que s’alimenten amb fòrmula artificial que en els que prenen pit.

Tradicionalment sempre s’ha pensat que els còlics tenen a veure amb el sistema digestiu, pels moviments que el nadó sol fer durant l’episodi, pero no està clar que sigui així. Algunes teories defensen que el plor es produeix per immaduresa neurològica o per excés d’estímuls. El que si que sabem és que és un procés benigne que es resol amb l’edat.

Però mentrestant, què podem fer quan un nadó plora aparentment sense motiu? Aquí us deixo les 5 coses que a mi em van funcionar millor:

  1. LA PILOTA DE LA KETTY o el recordatori de l’úter matern: Durant el meu embaràs vaig tenir al sort de conèixer la Ketty, una fisioterapeuta del sòl pèlvic que em va canviar completament i a millor la manera de viure l’embaràs, el part i el post-part. Un dels consells que em va donar la Ketty va ser que després del part, no guardés la pilota amb la que feia els exercicis de preparació a part. Va dir que quan el petit tingués còlics, mal de panxa, o plorés sense motiu, m’assegués sobre la pilota i me’l col·loqués sobre el pit, de manera vertical, aguantant-li bé el cap i fent petites oscil·lacions sobre la pilota. El moviment rítmic i ondulant li recordaria l’úter matern i es calmaria. I així ho vaig fer, i que bé va funcionar! La pilota va convertir-se aquells primers mesos en un element fonamental de la nostra petita família.

Una altra manera de recordar-li el ventre matern pot ser la tècnica de l’envoltura o col·locar-lo dins un portabebés ergonòmic ben aprop dels batecs del nostre cor. Portar el nadó habitualment en posició vertical i dins el portabebés (Com i perquè escollir un bon portabebés) també pot disminuir els còlics, tant per la posició en vertical, que afavoreix la digestió, com per la contenció que produeixen i el balanceig natural quan el portador camina.

 

  1. CANVIS EN LA DIETA MATERNA: Tot i que els còlics no tenen una explicació clarament digestiva, és cert que un nombre no despreciable de nadons tenen intolerància o al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca, que pot ser temporal o permanent, i que pot causar un quadre de malestar intestinal i plor inconsolable en els lactants. Una bona idea si un nadó plora molt, és eliminar la proteïna de llet de vaca en la dieta de la mare que dóna el pit. L’eliminació ha de ser estricta i durant un mínim de 2 setmanes (ni llet ni els seus derivats). Si passat aquest temps no s’ha produït cap millora, es poden reintroduir les proteïnes de llet de vaca (Alerta: No confonde la lactosa amb les proteïnes de llet de vaca. La llet sense lactosa porta proteïnes de llet de vaca, i la lactosa que nosaltres ingerim no passa a la llet materna, ja que es degrada a nivell digestiu)

 

  1. ELS PROBIÓTICS: Tot i que l’evidència és escassa, diversos estudis han demostrat diferencies en la flora intestinal dels nens que tenen còlics dels que no. Per això, sembla que els probiòtics (bacteris “bons” que es poden administrar en forma de gotes o comprimits) tipus Lactobacillus (i mes concretament Lactobacillus reuteri) podrien tenir un paper en la milloria del còlic. Com que els efectes secundaris d’aquests probiòtics son pràcticament nuls en nens sans, és una bona opció pel tractament dels còlics. El vostre pediatra us pot indicar quin format us anirà millor segons l’edat i el tipus de lactància.

 

  1. ELS SOROLLS BLANCS: També recordant l’ambient de l’úter matern, alguns lactants es calmen en sentir sorolls blancs. Alguns exemples de sorolls blancs son: L’extractor de la cuina, l’assecador de cabell o l’aspiradora. Aquest fet també explica que alguns es calmin en pujar al cotxe, entre el soroll del motor i la vibració. En la majoria de casos però, aquest sistema deixa de ser efectiu cap als 2-3 mesos.

 

  1. EL CANVI D’AMBIENT: Finalment, i per poc que ens agradi a les mares, és cert que els nervis es transmeten i que moltes vegades el plor pot millorar quan una persona diferent agafa al nadó, simplement pel fet que transmet més calma. El cas clàssic és un nadó que arriba a urgències després de plorar durant dues hores i que es calma de manera immediata en braços del pediatra.  També, ja que a vegades el plor pot ser provocat per sobreestimulació o, al contrari, per avorriment, pot ser una bona idea canviar d’ambient quan el lactant comença a plorar. Si som en un lloc amb molta gent i soroll, retirar-nos a un ambient més tranquil i sense estímuls, o bé si tot el dia hem estat a casa tranquil·lament, sortir una mica al carrer o a un ambient més animat.

 

Apart d’això, hi ha molts altres remeis per el còlic, i cada família va trobant els seus propis mètodes.

Des del meu punt de vista, alguns mètodes, com deixar-lo plorar fins que se’n cansi, son totalment inacceptables des de la criança respectuosa. Sabem que fins als 12-18 mesos un infant no té cap tipus de capacitat de “prendre’ns el pèl”.

Altres, com els preparats d’infusions digestives, s’han d’utilitzar amb precaució ja que contenen molt sucre i poden interferir en la lactància o fer que el nadó prengui menys llet.

El massatge infantil pot resultar útil en la prevenció dels còlics però no es recomana en el moment agut, i la homeopatia, com algunes altres teràpies alternatives, tampoc s’ha demostrat eficaç en aquest sentit en els estudis fets fins ara.

I a vosaltres, què us ha funcionat per millorar el còlic? Animeu-vos a comentar-ho perquè altres pares també puguin provar-ho!

7 thoughts on “5 IDEES PER CALMAR EL CÒLIC DEL LACTANT

  1. Gràcies per donar tantes bones idees ,doncs he trobat molt interessant l’idea d’assentar-te a la pilota , la conec com a bona eïna per l’embaràs i fa que passi el temps més ràpid en el treball de part ja que ajuda pel moviment de la pèlvis que el bebè baixi millor, es ven cert que la pilota es una bona amiga en l’embaràs i ara també el recomanaré a les mares pel còlic.

  2. Moltes gràcies per el post. Ara ja tinc els fills grans i aquest problema ja m’ha passat, però el recordo perfectament. Quan tenia la sensació que el nen plorava per còlics, solia fer-li unes fregues circulars a la panxolina mentre intentava cantar-li suaument una cançó (jo en deia la tècnica de les fregues del pare sabaterus però no sé perquè en deia així, potser ho havia aprés de la meva àvia). Crec que l’important que dius en el teu post és mantenir la calma i la serenor per poder transmetre-la al nadó. Si ens anem posant nerviosos, transmetem més nervis, i, no sé per quin mecanisme, el nadó ho nota. Per tant, igual que quan nosaltres mateixos ens posem nerviosos, convé fer respiracions suaus, i transmetre calma i serenor i intentar aplicar algun dels remeis tant ben documentats que dones en el post.

  3. Moltes gràcies pels vostres comentaris i idees Alicia i Joan Carles! Efectivament l’actitud de calma dels pares hi fa molt en la milloria dels còlics, tot i que com ja sabem, no sempre és fàcil mantenir la calma quan no paren de plorar 🙂
    Gràcies per seguir el blog, una abraçada!

  4. Jo també els tinc grans però recordo fer un massatge que consistia en posar me el nadó al cap i bellugar lo endavant i endarrera , ara ja no recordo però crec que funcionava prou bé Era com fer servir el cap de pilota

    1. Moltes gràcies pel teu comentari Xavier! Efectivament cada familia va trobant els seus propis sistemes, gràcies per compartir-lo!

  5. Gràcies Mariona per les tecniques compartides!
    Tinc un nadó de dos mesos i estic de pleno en el tema.. de fet lo que he probat i que el calma bastant és posar-lo en vertical al pit per a que estigui prop meu i senti el batec del cor.. i l’altra manera de calmar-lo és posar-li una bossa d’aigua calenta a sobre de la panxeta, aquesta al fer pressió i donar caloreta el calma molt!
    Apa ja ho he compartit.. espero que us serveixi.. 🙂
    Pd.: vaig tenir la ocasió de coneixer-te al hospital quan estaba ingressada a maternitat.. Gràcies per tot!

    1. Hola Silvia! Moltes gràcies per la teva aportació!
      Es calma amb el batec del teu cor perquè li recorda quan estava dins la panxa, és una sensació molt agradable per ell. Has provat algun portabebés ergonòmic? És una bona manera de tenir-lo aprop i calmadet.
      El de la bossa d’aigua calenta no el sabia, pero segur que també deu funcionar molt bé! Gràcies per compartir-lo, i per seguir el blog! 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *