ANTICONCEPCIÓ I EMBARÀS DURANT LA LACTÀNCIA

ANTICONCEPCIÓ I EMBARÀS DURANT LA LACTÀNCIA

És una creença bastant estesa que durant la lactància és difícil quedar novament embarassada. Però efectivament tots coneixem excepcions a aquesta norma. Si no ens sentim preparats o no volem afrontar un nou embaràs, convé prendre mesures anticonceptives, però no tots els mètodes son compatibles amb la lactància.

A continuació parlem dels millors mètodes anticonceptius per les mares que donen el pit.

Mètode MELA (Mètode de la lactància i Amenorrea)

Durant els primers mesos de lactància, les hormones que es produeixen amb la succió freqüent del pit s’encarreguen de la producció de llet, i també tenen un efecte sobre les hormones sexuals que fa que no es produeixi la ovulació i per tant no es produeixi embaràs. És un anticonceptiu natural prou eficaç.

No obstant, perquè això sigui així, es requereixen 3 condicions:

  1. Que el nadó tingui menys de 6 mesos
  2. Que prengui lactància materna exclusiva (sense suplements, sense infusions, sense altres líquids) i que no passin més de 4-6 hores entre una i altra presa.
  3. Que a la mare encara no li hagi reaparegut la menstruació.

Complertes TOTES aquestes 3 condicions, el mètode té una eficàcia del 98%.

Tot i que fins i tot lactant de manera exclusiva algunes mares tenen la regla abans dels 6 mesos, l’habitual es que, si es dona el pit, la menstruació retorni cap als 8-10 mesos post-part. El retorn de la menstruació no disminueix la producció de llet ni n’altera el sabor. Com sabeu la OMS recomana lactància materna complementaria fins als 2 anys com a mínim i després, fins que la mare i el nadó vulguin.

L’alletament nocturn freqüent també té una explicació evolutiva per la supervivència del nadó. Evita la ovulació i per tant un nou embaràs, i s’assegura que la llet de la mare sigui només per ell almenys fins que es consolidi l’alimentació complementaria.

Mètodes de barrera: 

El preservatiu, tan masculí com femení és sempre una bona opció. Amb una eficàcia del 98% quan s’utilitza correctament, a més de l’embaràs protegeix també de les malalties de transmissió sexual. Això si, si no s’utilitza correctament, l’eficàcia disminueix fins a un 82%!

Dispositiu intrauterí (DIU): 

El DIU pot col·locar-se en mares tant lactants com no lactants generalment a partir de les 6 setmanes post-part. No afecta la producció de llet i té una eficàcia superior al 99%. Es recomana sobretot en mares que no desitgin un nou embaràs en un període mes o menys llarg de temps. No protegeix de les malalties de transmissió sexual. És necessària la seva inserció per un ginecòleg, que ens informarà de les seves contraindicacions, però un cop col·locat pot durar entre 3 i 12 anys.

Mètodes quirúrgics: 

Si ja no es desitja tenir més fills en un futur, una opció vàlida és la lligadura de trompes, o la vasectomia en la parella. Es tracta d’un mètode en general irreversible que requereix d’un temps de reflexió previ. La seva eficàcia és del 99%

Mètodes hormonals: 

Dins els anticonceptius hormonals tenim diverses opcions: pegats, anells, injeccions…En el nostre medi però, els més utilitzats son les píndoles anticonceptives, que poden ser de dos tipus, segons el tipus d’hormona que contenen: Només progestàgens o combinació d’estrògens + progestàgens.

Per escollir-ne un hi ha dos factors a tenir en compte.

– Efecte sobre la producció de la llet i possible pas d’hormona al nadó.

– Efecte sobre el risc de tromboembolisme (el postpart pot ser un moment d’especial risc per aquesta patologia)

La píndola d’elecció en mares lactants és la que conté progestàgens sols, també coneguda com a mini-píndola (per exemple, el Desogestrel (nom comercial: Azalia o Cerazet). Si la mare no té factors de risc (podeu consultar-los aquí) es pot iniciar a partir de les 4 setmanes post-part. L’evidencia actual indica que un cop establerta la lactància, no presenta alteracions en la producció de la llet ni efectes en el nadó, tot i que pot tenir els efectes secundaris propis d’aquests medicaments. Podeu consultar el prospecte complert aquí. 

Els pegats o injeccions que també contenen només progestagen son igualment vàlids durant la lactància.

Les píndoles combinades (estrògens + progestàgens) no son recomanables durant la lactància ni en el postpart. Poden disminuir la producció de llet i augmentar el risc de tromboembolisme durant el post-part.

L’anell vaginal sol combinar generalment estrògens + progestàgens, amb un efecte similar a la píndola combinada, i per tant no indicat en mares lactants.

L’eficàcia dels mètodes hormonals ronda el 99%, però abans de começar -ne un, cal assegurar-se de no estar embarassada.

El mètode del coitus interruptus, l’abstinència periòdica o el mètode Ogino son poc fiables i amb alta taxa d’errors, sobretot en l’etapa de lactància en que els cicles poden ser irregulars o imprevisibles.

Com veieu cap dels mètodes és perfecte al 100%, però la situació personal i el grau de risc que volem assumir ens ajudarà a escollir el més adequat a les nostres necessitats. En cas de dubte consulteu sempre al vostre ginecòleg/a o metge de família.

I recordeu que es pot seguir donant el pit durant un nou embaràs!

Bibliografia:

  • Andrew M Kaunitz. Postpartum contraception In: Uptodate. Section Editor: Courtnei A Schreiber, MD, Deputy Editor: Kristen Eckeler, MD (Accessed on Aug 2017)
  • Guía de lactancia materna para profesionales de la salud. Consejería de Salud del Gobierno de La Rioja. 2017
  • E-lactancia.org. Información sobre compatibilidad de medicamentos y otros productos con la lactancia materna.
  • Medimecum 2015. Guia de teràpia farmacològica

6 thoughts on “ANTICONCEPCIÓ I EMBARÀS DURANT LA LACTÀNCIA

  1. Hola Mariona,
    Sóc mare d’una bebè de 5 mesos i porto uns dies amb nàusees a mig matí i anat més sovint al bany. Fa 20 dies vaig tenir una relació desprotegida i penso que podria estar embarassada de nou. Compleixo els 3 requisists del mètode MELA i a més la nena no utilitza xumet (he llegit que pot baixar l’eficàcia del mètode). M’he fet un test d’embaràs que ha resultat negatiu, però segueixo trobant-me estranya. El negatiu 20 dies després de la relació és fiable? Què em recomanes? Repetir test? Quants dies espero? Moltes gràcies per la teva ajuda!!

    1. Bon dia Montse!
      El mètode MELA te una efectivitat del 98%, similar al preservatiu, per exemple. Tot i això, 2 de cada 100 dones que utilitzen correctament el mètode poden quedar embarassades. Es realment molt improbable però no impossible.
      De totes maneres un test negatiu als 20 dies és bastant fiable. Si vols, per acabar d’assegurar-te’n pots fer-te un test d’alta sensibilitat (a la capsa posa 10mlU/mL, que vol dir que detecta quantitats molt petites d’hormona) en una setmana mes o menys.
      Una abraçada,

      Mariona

          1. Hola! Negatiu finalment. La veritat és que estic contenta. Encara és massa aviat pel germanet/a, però si hagués estat positiu l’haguéssim rebut amb els braços oberts.
            Per cert, enhorabona pel blog!! Tractes temes molt interessants, l
            ‘he recomanat mares amigues meves!!
            Gràcies i salutacions!!

            Montse

          2. Que bé Montse! Me n’alegro molt que t’hagi sortit el resultat que volies 🙂
            Moltíssimes gràcies per seguir el blog, vosaltres feu gran aquest projecte!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *